VHF Contest 2023

Rok se sešel s rokem a je zde znovu největší 2m závod sezóny, ve kterém nemůžeme chybět. Již od loňska bylo jasné, že naším cílem bude namísto brdských hvozdů znovu nejvyšší vrch Krušných hor, tedy Klínovec.

Přípravy opět probíhaly již někdy od Vánoc. Ve spolupráci s firmou Alupa vzniklo zase několik nových antén a stožárů. Vedle toho naše R&D oddělení vyrobilo několik různých udělátek umožňujících vytvořit dvě zcela rovnocenná pracoviště sdružená v systému „první šlápne, první jede“.

Generální zkouška celého soustrojí, složitostí pravděpodobně překračujícího komplexnost menšího cukrovaru, proběhla v rámci Polního dne. Bohužel poněkud neslavně, závod byl z důvodu určité technologické nekázně zahájen destrukcí všech LNA a posléze i RX traktu jednoho z transvertorů. Přesně kvůli něčemu takovému ovšem byla tato zkouška naplánována a svůj účel také splnila – během dne rekordů již zařízení pracovalo zcela bez závad. Jen jsme museli poněkud neplánovaně doobjednat další pytlík PGA103…

Naše předcházející zájezdy na Klínovec byly doprovázeny krásným letním počasím. Bohužel letos byla situace zcela odlišná. I když propršený týden před závodem pomalu odezníval, tak přesto již od Loun bylo vidět, že Klínovec je v mracích. Hřeben Krušných hor nás přivítal deštěm a mlhou, která, byť s krátkými „záblesky“ slunečného počasí, s různou intenzitou přetrvala od čtvrtka až do soboty. Během závodu již bylo „rozumně“, což na Klínovec přilákalo i jiné blázny než radioamatéry, jak je ostatně vidět níže v galerii.

Vlastní závod asi překonal očekávání. Zejména zpočátku se dostavil téměř nekonečný pileup. Mezi návalem volajících převážně z DL se hned začaly objevovat i vzdálenější stanice z F či I, později během večera se k nim přidaly jednak stanice z Balkánu a hlavně sem tam i nějaké stanice z G. Dle předpovědi byl potenciál k tropo otevření tímto směrem. Zlepšené podmínky směrem na západ byly, ale alespoň z našeho pohledu se však nejednalo se o nic dramatického.

Celkový výsledek je 1118 QSOs a cca 418000 bodů.

Zájezdu se zúčastnili OK1IC, OK1IX, OK1VOX, OK1VK, OK6RA, OK1M a OK1DSZ.

Děkujeme všem, kteří zavolali. Za snahu děkujeme i těm, kteří se pokoušeli dovolat, ale nepodařilo se to – budeme se snažit, aby to příště vyšlo. Také gratulujeme klukům z OL7M – nový HW a výsledek v PD signalizovaly, že to bude tvrdý souboj, což se potvrdilo.

A na závěr, stejně jako loni, děkujeme všem, kteří pomohli, zejména klukům z OK1KAD v čele s Petrem OK1CLU za to, že nám po roce opět umožnili obsadit na chvíli jejich stanoviště.

Visits:8911 Total: 19783